KOOP MODELİ

“KOOP” modeliyle öğrencilerimizi üniversitedeyken iş dünyası ile tanıştırıyoruz.
Burada sadece eğitim almazsın, rekabete ve kariyer basamaklarını tırmanmaya hazır hale gelirsin. Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle kurduğumuz güçlü bağlar sayesinde, bu şirketlerin beklentilerini ve geri bildirimlerini sürekli değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda öğrencilerimize iş başında öğrenme deneyimini sunmak konusunda önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Cooperative Education (İş Birliğine Dayalı Eğitim) modelini yaygınlaştırmak amacıyla Waterloo Üniversitesi ile önemli bir iş birliğine gidiyoruz. İş birliğine dayalı eğitim, sınıf temelli eğitimi pratik iş deneyimi ile birleştirerek yapılandırılan bir yöntem olarak dikkat çekiyor.
KOOP modeli, öğrencilerin seçtikleri sektörlere giriş yapmalarına yardımcı oluyor.

KOOP Modeli, öğrencilerle iş dünyası arasında köprü kurarak öğrencilerin iş dünyasına atılmasını kolaylaştırıyor

Yıldız Teknik Üniversitesi, bünyesinde hayata geçirdiği projeler, etkinlikler ve uygulamalarla her zaman öncü olmaya devam ediyor. Öğrencilerini eğitirken kuramsal bilginin yanı sıra pratik bilgisinin de olması gerektiğine inanan YTÜ, bu kapsamda yenilikçi KOOP modelini hayata geçiriyor.

KOOP, iş dünyası ve öğrenciler arasında adeta bir köprü görevi üstleniyor. Hem öğrencinin hem de işverenin yararlanacağı bu modelde gönüllülük esas… Yani staj gibi yapmak zorunlu değil, isteyen öğrenci KOOP’a başvurabiliyor. YTÜ’nün öğrencisini, seçtiği alana uygun işverenle tanıştırmasıyla başlayan KOOP modeli, gerekli ağ ve çalışma alanı sağlandıktan sonra sektöre giriş yapmasıyla devam ediyor. Öğrenciler YTÜ’de kazandıkları akademik bilgileri, KOOP modeli sayesinde iş dünyasında pratik bilgilerle birleştirme olanağı yakalamış oluyor. KOOP’u tamamlayan öğrencilerin okul sonrasındaki yaşamlarında iş bulma imkanları diğer akranlarına göre çok daha fazla oluyor.

Play

TUSAŞ Termal Yönetim Sistemler Müdürü
Gökhan Duran
farklı bir staj programı olan KOOP’un
sizi nasıl erkenden iş yaşamına hazırlayacağını anlatıyor.

KOOP Modeli ile akademik ve pratik bilgiler birleşiyor

YTÜ - Waterloo Üniversitesi ile CO-OP Modeli iş birliğine hazırlanıyor

KOOP modeli, zamanın ruhuna ve gerekliliklerine uygun olarak hareket eden, projeler üreten, tasarlayan YTÜ’nün, Cooperative Education (İş birliğine dayalı eğitim) modelini yaygınlaştırmak amacıyla Waterloo Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdiği bir sistem.

İş birliğine dayalı eğitim, sınıf temelli eğitimi pratik iş deneyimi ile birleştirerek yapılandırılan bir yöntem… Bu yöntem sayesinde stajlar, hizmet öğrenimi ve doğru alanlara yerleştirilen öğrencilere farklı bakış açıları ve deneyimler kazandırırken, bambaşka coğrafyaları ve insanları tanıma imkânı da sağlıyor. Üniversite hayatının belki de en önemli kazanımlarından biri olan bu yöntem sayesinde hem eğitim kurumunun hem de öğrencinin ilerlemesi sağlanmış oluyor.

YTÜ de Cooperative Education (CO-OP Modeli) ile öğrencilere iş başında öğrenme deneyimini sunuyor ve bunu da Kanada’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Waterloo Üniversitesi iş birliği ile yapıyor. Waterloo Üniversitesi CO-OP Modeli çerçevesinde 120’den fazla programa, 3 dönem boyunca kayıtlı yaklaşık 20 bin kooperatif öğrencisi ile dünyanın en büyük üniversite iş birliği programını yürütüyor.

Stajın inovatif hali

KOOP hakkında bilinmesi gerekenler

  • KOOP yapan öğrencilerin, firmanın ilgili alanlarda verdiği seçmeli dersleri almaları gerekiyor.
  • KOOP modeli, bankacılık, gıda, tekstil, güvenlik, inşaat, eğitim, eğlence, kültür-sanat, sağlık, ilaç, kozmetik, üretim, maden ve metal sanayi, endüstriyel üretim, teknoloji, bilişim-yazılım, e-ticaret, elektronik, havacılık, reklamcılık ve daha birçok sektörde uygulanıyor.

KOOP yapan mezun öğrencilerin, bu programda çalıştığı şirketlerde çalışmaya devam etme şansı var.

YTÜ KOOP’ta neler var?

KOOP, YTÜ öğrencilerinin kuramsal bilgilerini uygulamayla pekiştirmelerini, kazandıkları deneyimle fark yaratarak iş imkânlarını daha da yükseltmelerini hedefliyor. Geleneksel stajın yeniden tanımlanmış, inovatif hali olan KOOP, üniversitede verilen kuramsal bilginin alandaki pratik bilgiyle harmanlanmasına odaklanıyor. Bu sistemde YTÜ, KOOP yapmak isteyen öğrencileri iş birliğinde bulunduğu uygun sektördeki işvereni ile tanıştırıyor. İşveren de aradığı nitelikteki öğrenciyi KOOP süresince iş hayatına hazırlamaya başlıyor.

KOOP’un stajdan farkı nedir?

Staj zorunludur. KOOP ise gönüllülük esasına dayanır. Her öğrenci KOOP yapmak zorunda değildir, kriterleri karşılamayan öğrenciler de KOOP için tercih edilmez. Kuramsal bilgiyi iş yerinde birebir uygulama şansı yakalar. KOOP’u başarıyla tamamlayanlar ise mezun olduklarında iş bulma şansını da yükseltmiş olurlar. Ayrıca KOOP yapan öğrencilerin, çalıştıkları şirketlerin ilgili alanlarda verdiği seçmeli dersleri alması gerekiyor.

Neden KOOP?

İşverenler için: KOOP Eğitim modeli ile işverenler, insan kaynağı gereksinimleri için geniş ve daha nitelikli bir aday çalışan listesine sahip olur. KOOP yapmak isteyen başarılı öğrencileri bünyesine katan işverenler, iş gücüne de doğrudan katkı sağlarlar.

Öğrenciler için: KOOP yapmayı tercih eden öğrenciler iş sahasında deneyim kazanırken, kuramsal bilgiyi uygulamayla pekiştirir ve farklılık yaratarak iş bulma imkânlarını da yükseltirler.

Üniversiteler için: KOOP sayesinde üniversiteler, işveren ve öğrenci arasında bir köprü görevi görür. Ayrıca kurulan bu köprü sayesinde öğrencisine deneyim kazandırmanın yanı sıra işverene istihdam olanağı sunar, kuram-uygulama iş birliğini sağlamış olurlar.

KOOP sayesinde hangi sektörlerle tanışılır?

  • Bankacılık-Sigorta
  • Tekstil
  • Güvenlik, Lojistik, Hizmet
  • Gıda
  • Eğitim, Eğlence, Kültür-Sanat
  • Sağlık, İlaç, Kimya, Kozmetik
  • Hızlı Tüketim Malları, Dayanıklı Tüketim Ürünleri
  • Teknoloji, Bilişim, Yazılım, E-Ticaret, Elektrik-Elektronik, Havacılık
  • Basın-Yayın, İletişim, Medya, Reklam ve Tanıtım, Danışmanlık
  • Dil, Çeviri Hizmetleri ve Teknolojileri
  • Maden ve Metal Sanayi, Üretim, Endüstriyel Ürünler
  • İnşaat, Gayrimenkul, Emlak